De onderdelen van een kachel

Een kachel is in veel huizen een eyecatcher. Het is zelfs zo dat een huis meer waard is als er een kachel is gesitueerd is. Logisch, want een huis zonder kachel is niet zomaar om te zetten in een huis met een kachel. Bij de aanleg van een kachel komen namelijk nogal wat zaken kijken. Om daar een indruk van te krijgen, behandelen we alle onderdelen die bij een kachel horen. My House and Garden hoopt u zo weer wat wijzer te maken op het gebied van kachels.

Kachel of openhaard

Veel mensen gebruiken de woorden kachel en openhaard als subsidiair, maar dat is eigenlijk incorrect. Hoewel een openhaard of kachel veel van elkaar weg heeft, zijn het toch echt verschillende dingen. Een kachel is namelijk een veiliger, gesloten variant van een openhaard. Een openhaard is dus open, waardoor je het hout hoort knetteren en de rook en het vuur ruikt. Ongezonder ook, want er komt sowieso wat rook de kamer in, in plaats van dat het omhoog gaat.

Onderdelen van een kachel

Dat brengt ons gelijk bij de onderdelen van een kachel. De rook die omhoog gaat, gaat namelijk een rookkanaal in. Dit is een essentieel onderdeel van een kachel. Zonder een rookkanaal kan een kachel ook niet draaien. Wettelijk is dat zelfs verboden, want het is slecht voor de volksgezondheid. Naast een rookkanaal is ook een schoorsteen van groot belang. Hierdoor wordt de rook echt het huis uitgeblazen en hoopt het zich ook niet op (op zolder of onder de pannen van uw dak).

Onderdelen van kachels kopen

Een kachel kan kant-en-klaar gekocht worden. Tegenwoordig zelfs al op het wereld wijde web. Ook de onderdelen van een kachel kunnen op meerdere locaties aangeschaft worden, waaronder de kachelpijpen en rookkanalen. Een voorbeeld van zo’n verkoopadres is www.kachelconcurrent.com. Hulpstukken voor de kachel, waaronder een pook, kunnen ook op die adressen gekocht worden.