Kiezen voor spouwmuurisolatie

Als je een huis hebt die gebouwd is tussen 1920 en 1975 heb je waarschijnlijk geen spouwmuurisolatie. In dat geval kan het veel geld opleveren om isolatie aan te laten brengen in de spouwmuren van je woningen. Het is een relatief goedkope en eenvoudige klus, die meestal binnen een dag klaar is en natuurlijk ook je energiekosten fors omlaag brengt.

Waar kun je uit kiezen?

Voor het isoleren van je spouwmuren kun je kiezen uit verschillende materialen. De drie materialen die het meest gebruikt worden voor spouwmuurisolatie zijn: wol (glaswol of steenwol), PUR en isolatieparels. Welk materiaal het meest geschikt is voor jouw huis, is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw, maar ook van je eigen wensen en budget. Een expert op dit gebied kan je hier uitstekend in adviseren.

Het aanbrengen

Voordat de klus begint komt er een expert langs om de spouw te bekijken; hij doet dit met behulp van een camera die in de spouw kan kijken. Op grond van zijn bevindingen zal hij adviseren waar en wat voor materiaal het beste kan worden aangebracht. Vervolgens worden er op vaste afstanden vulgaatjes in de buitenmuur geboord, en wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Als het materiaal is aangebracht worden de vulgaatjes weer weggewerkt en klaar is de klus.

Rendement en winst

Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie dalen je energiekosten gemiddeld met 30 procent. Dit betekent dat je binnen drie tot vijf jaar je investering er weer uit hebt. Dit is wel enigszins afhankelijk van je eigen wensen en het materiaal waar je voor kiest. Het is in sommige gevallen mogelijk om subsidie te krijgen. Dit verschilt per gemeente. Het loont in ieder geval de moeite om even na te gaan of dit ook in jouw gemeente mogelijk is. Helaas is spouwmuurisolatie niet fiscaal aftrekbaar.