Voorkom houtsplijten met spaanplaatschroeven

Hebt u wel eens voor het schap met schroeven en bouten gestaan bij de bouwmarkt? Als dat het geval is geweest, zult u waarschijnlijk uw ogen uitgekeken hebben. Dat was in ieder geval wel bij mij zo. Al een paar weken (of zelfs maanden) ben ik aan het klussen in ons huis. En voor het aanbrengen van wat spaanplaten had ik schroeven nodig. Daarvoor maakte ik eerst gebruik van simpele schroeven, maar helaas zonder succes. Mijn falen heeft me in ieder geval het nut van speciale schroeven in laten zien. Om nog wat preciezer te zijn: het nu van spaanplaatschroeven.

Spaanplaatschroeven

Waar het nou precies mis ging met het monteren van de spaanplaten? Dat zal ik u even vertellen. Toen ik de platen, op de zolder van mijn huis, voor een klein gaatje in de muur wilde vast boren, ging het mis. De schroeven die ik gebruikte, zorgden ervoor dat er houtsplijten in de platen kwamen. Hierdoor waren de spaanplaten natuurlijk direct onbruikbaar. Tot drie keer toe probeerde ik het, maar toen werd me wel duidelijk dat het aan de schroeven lag die ik gebruikte.

Bouwmarkt

En dus stond ik een uur later in de bouwmarkt, waar een verkoper mij ten overstaan van de duizenden moeren en bouten uitlegde dat ik voor speciale schroeven had moeten gaan. En om precies te zijn voor spaanplaatschroeven. Spaanplaatschroeven zorgen er namelijk voor dat er geen houtsplijten ontstaan in de platen. Een wijze les die ik nu voor altijd zal onthouden. Ik hoop dat voor u nu hetzelfde geldt en dat u niet dezelfde fout gaat maken die ik onlangs maakte.