Vuurkorven toen en nu

Veel mensen denken dat vuurkorven een typisch iets van nu zijn. Terwijl dit helemaal niet zo is. Natuurlijk gebruiken we de vuurkorven nu wel op een andere manier dan dat ze vroeger gebruikt werden, maar toch leek het me wel een interessant onderwerp om even onder de loep te nemen. De vuurkorf word tegenwoordig het hele jaar door gebruikt. Zo zul je tijdens de zomer de vuurkorven vaak in de avond zien en in de winter zie je ze vaak in de middag, dan staat er vaak een groep mensen om heen met een lekkere kop warme chocomel.

 

De verschillende gebruiken

Tegenwoordig worden vuurkorven gebruikt om marshmallows te roosteren en om gezelligheid te brengen. Maar vroeger werden ze op een heel andere manier gebruikt, en zagen ze er een tikje anders uit. Vroeger werden ze namelijk gebruikt om de Pest (de ziekte) te verdrijven. Dit deden ze door de vuurkorf in plaats van open, helemaal dicht te maken en vervolgens te vullen met zwavel. Vervolgens goten ze de zwavel over de aan de pest overledenen om zo verspreiding te voorkomen. Ook al lijkt een vuurkorf veel op een barbecue, niet alle vuurkorven kunnen als barbecue dienen.

 

Wat brand goed in de vuurkorf

Vaak zie ik mensen simpel resthout in de vuurkorf gooien omdat ze denken dat het geen verschil maakt. Maar er zit zeker wel verschil in het hout in betrekking met hoelang het brand, maar ook met de veiligheid. U zou bijvoorbeeld geen dennenhout of sparrenhout gebruikten omdat dit veel hars bevat. Het hars zorgt ervoor dat er makkelijk vonken van het hout kunnen afspatten. Verder kunt u bij elk soort houd gebruiken, zolang het niet nat is of hars bevat. Als u de vuurkorf wilt aansteken is de meest veilige manier om het met aanmaakblokjes te doen. Dit zijn blokjes (wit of bruin) deze legt u tussen het hout, en steek ze aan met een lucifer.